Warzywniki artystyczne w skrzyniach
Warzywniki nie tylko w skrzyniach polecam od kilku lat. To światowy trend, także lansowanie zdrowego stylu życia i oszczędzania na żywności. Stawką jest nasze zdrowie. Powinniśmy być zaniepokojeni tym, co dzieje się z warzywami podczas ich masowej produkcji oraz z tym, co się z nimi dzieje na drodze pole-sklep-kuchnia.
W naszym codziennym życiu przecież nie ma nic ważniejszego dla zdrowia, jak zdrowa żywność. O tym nie trzeba nikogo przekonywać. Wartość świeżo zerwanych i zjedzonych warzyw jest nieoceniona i wybitna smakowo i odżywczo. Sama miałam wczoraj taką możliwość skosztowania rukoli świeżo zerwanej i porównania jej z tą z torebki foliowej (zakupioną w sklepie). Po prostu nie da się tego porównać.
Warzywniki przydomowe to wspaniały pomysł na zaistnienie roślin jadalnych nie tylko w naszych ogrodach, ale również na balkonach. Każdy balkon (a nawet parapet) pomieści niejedną skrzynkę, doniczkę, w której można uprawiać choćby małe, ale jakże smaczne pomidorki koktajlowe czy zioła. W ogrodzie jest o wiele więcej możliwości. Większy teren pozwala wydzielić więcej miejsca.
Zalety warzywnika w skrzyniach, są takie, że nie tylko wygląda pięknie, przede wszystkim:
w skrzynie nasypujemy nowe podłoże, które możemy przygotować optymalnie dla warzyw. Podłoże jest żyzne, miękkie, puszyste i odpowiednio głęboko uprawione, co daje więcej możliwości i rośliny będą dobrze rosły. Jest to wygodne, zwłaszcza gdy w ogrodzie mamy ziemię zbitą, zlewną, gliniastą. Na gruncie trudno byłoby założyć warzywnik.
ekologia, warzywa całkowicie naturalne, bez herbicydów, pestycydów - w skrócie bez tzw. "chemii". Tego możemy być pewni, bo sami działamy na korzyść natury i zdrowia. Zauważcie jak jesteśmy coraz bardziej zainteresowani zrównoważonym środowiskiem, kontaktem z ziemią, prostym życiem z włączeniem ogrodu, spacerów po lesie i łące...Pozyskiwaniem skarbów natury.
Ekologiczne ogrodnictwo nie jest już tylko kolejną "modą", która przeminie, jest po prostu koniecznością, ale i dobrodziejstwem. Nie możemy pozwolić na taki absurd, że to co ekologiczne jest luksusowe i drogie i nie każdy może sobie pozwolić na ten luksus. Ale każdy może sam produkować własne warzywa.
własne warzywa nie będą dojrzewały w tym samym czasie, co da nam sezonowość i stałe, świetnie smakujące plony przez długi czas.
znaczne oszczędności w domowym budżecie.
Na Państwa życzenie wykonamy dowolnej wielkości warzywnik umiejscowiony w optymalnym miejscu w ogrodzie.